Mezőgazdasági Emlékház

A Mezőgazdasági Emlékház agrártörténeti gyűjteménye iskolánk mérnöktanárának, Kiss Kálmánnak (1924-2000) az aktív közreműködésével jött létre.
Kálmán bácsi – ahogy tisztelettel mindig is hívtuk őt – 1973-ban, vidéken elsőként megalakította Vépen a Mezőgazdasági Múzeum Baráti Körét 4 lelkes kollégájával és 25 diákjával. Az 1971 óta működő honismereti szakkör lelkesen gyűjtötte a hagyományos paraszti kultúra értékeit. Ez idő tájt kb.250 tárgyat számlált az archívum. A tárgyi emlékek gyarapításához nagy szakértelemmel fogott hozzá Kiss Kálmán, gyűjtési útmutatót állított össze és sokszorosított, amelyet egy felhívással együtt elküldött a diákok szüleinek. Ő maga is szüntelenül járta a falvakat. 1976-ban a szakkör tagjai közel 300 tárgyat leltároztak be dr. Nováki Gyula régész segítségével. Az Agrártörténeti Emlékek Gyűjteménye 1982-ben már háromezer, szakszerűen nyilvántartott értéket mondhatott magáénak.
1989-ben az iskolai infrastrukturális fejlesztésnek köszönhetően a teljes gyűjtemény állandó kiállításként a Mezőgazdasági Emlékházban kapott helyet. Kálmán bácsi szinte élete végéig gondozta, ápolta a gyűjteményt, kalauzolta az érdeklődőket, minden tárgyról volt személyes „meséje” a tarsolyában.
A múzeum anyaga elsősorban Vas megye területéről származik. Ritkaságszámba menő eszközöket láthatunk a fölműveléssel és az állattenyésztéssel kapcsolatban: komplett kötélverő műhely, kovácsműhely, valamint egy több mint száz éves szövőszék. Emellett gabonatisztító, lőcsös szekér, szőlőprés, istálló-felszerelés, a len- és a kenderfeldolgozás eszközei, míves cserépedények teszik még érdekesebbé a kiállítást.
A gyűjteményt jelenleg az iskolában működő Múzeumbaráti kör gondozza Lisztes György történelem szakos középiskolai tanár vezetésével.
A múzeum előzetes bejelentkezés alapján látogatható.

További információ:

Lisztes György

Telefon: 94/ 543-200

GALÉRIA

Flower Rose Butterfly Twin Flower Reflection